BALIKESİR DURSUNBEY İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Dursunbey OSB Mesleki Eğitim Öğrencilerine Tanıtıldı

Alt yapı ve üst yapı çalışmaları tamamlanan Dursunbey Organize Sanayi Bölgesi'nde inşaat ve kurulum çalışmaları devam eden fabrikalar, Dursunbey Mesleki Eğitim Merkezi ve Dursunbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lsesi öğrencilerine tanıtıldı.
Dursunbey OSB Mesleki Eğitim Öğrencilerine Tanıtıldı

Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan BAHÇAVAN'ın vizyon projeleri arasında yer alan ve 2022 yılında üretime başlayacak olan Dursunbey Organize Sanayi Bölgesi Dursunbey Mesleki Eğitim Merkezi ve Dursunbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine tanıtıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gerçekleşen tanıtım gezisine Dursunbey Kaymakamı Sayın Rahmi BULUT, Dursunbey Belediye Başkanı Sayın Ramazan BAHÇAVAN, Dursunbey İlçe Milli Eğitim Müdürü Ümit GÖKDEMİR, MÜSİAD Balıkesir Başkanı Erdem ÖZER, Dursunbey Mesleki Eğitim Merkezi ve Dursunbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi idarecileri ve öğretmenleri ile yaklaşık 120 öğrenci katıldı.

Tanıtım programı öncesi konuşan Milli Eğitim Müdürü Ümit GÖKDEMİR mesleki eğitim konusunda büyük bir dönüşüm başladığını söyledi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın mesleki eğitimin güçlendirilmesi konusuna büyük hassasiyet gösterdiğini ifade eden GÖKDEMİR, Bakanlık olarak bu konuda çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti. Daha önce ara eleman olarak tanımlanan mesleki eğitim öğrencilerinin artık aranan eleman olacağını vurgulayan GÖKDEMİR, eğitim süreci ve KOSGEB destekleri hakkında bilgi verdi. Dursunbey Kaymakamı Sayın Rahmi BULUT Organize Sanayi Bölgesi'ne şirketler tarafından çok fazla talep olduğunu ve bu durumun ilçemizdeki genç nüfus için büyük bir avantaj olduğunu belirtti. Dursunbey Belediye Başkanı Sayın Ramazan BAHÇAVAN ise OSB bittiği zaman 2 bin 400 civarı istihdam olacağını ve ilçemiz öğrencilerine iş sahası açılacağını ifade etti. Konuşmaların ardında Ceysan Peynircilik Fabrikası, Erdil Akü Fabrikası, Koçtek Kablo Fabrikası ve Efe Saç Fabrikası'nda incelemelerde bulunan öğrenciler Belediye Başkanı Sayın Ramazan BAHÇAVAN tarafından bilgilendirildi. Gelecekte burayı ziyaret eden öğrencilerin OSB'de ülke üretimine katkıda bulunacağını hatırlatan BAHÇAVAN, tüm öğrencilerin yakın zaman sonra, akrabalarını ve arkadaşlarını çalışmak için Dursunbey'e davet edeceklerini hatırlattı.

Mesleki eğitim konusunda ülkemizde yeni bir yapılanma hayata geçirilmekte ve güzel çalışmalar ortaya çıkmaktadır. Bu amaçla Sayın Cumhurbaşkanımızın son Ulusa Sesleniş Konuşmasında da vurguladığı üzere;

 

·         Bilindiği gibi Nisan ayında mikro ve küçük işletmelere yönelik başlatılan  hızlı destek programı çerçevesinde programın kapsamını yeni mezun gençlerimizin istihdamını teşvik edecek şekilde genişletilmiştir. Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere KOSGEB tarafından 100 bin lira destek verilecektir.

·         Kadın istihdamında bu rakam, 110 bin lirayı bulacaktır. Mikro işletmelerde 2 ve küçük işletmelerde 5 personele kadar uygulanacak bu destek rakamı faizsiz olarak 2 yıl sonra 24 ayda geri ödenecek. bu programın amacı, 75 bin yeni meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi istihdama dahil etmektir.

Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi,mesleki eğitim bir sistem ve sadece bir bileşeni eğitim. Diğer bileşenleri işgücü piyasası ve ileri eğitim yani yükseköğretimdir. Mesleki eğitimi anlamamız ve sağlıklı bir yapıya kavuşturabilmemiz için bu üç sistemin birbirleriyle ilişkilerine dikkat etmemiz gerekiyor. İşte tam bu noktadan hareketle sektörlerle geliştirilen kapsamlı işbirliği modelleri şimdi yeni bir aşamada ve daha güçlü argümanlarla destekleniyor. 2023 Eğitim Vizyonu belgesinde vurgulanan hedefler planlamaya uygun olarak birer birer hayata geçirilmektedir. Bu amaçla;

 

·         TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi.

 

·         Mesleki eğitim merkezlerinin, öğrencilerin haftada bir gün okulda, diğer günler işletmede gerçek ortamda mesleki eğitim aldıkları bir eğitim türüdür ve mesleki eğitim merkezlerinin Almanya'daki dual mesleki eğitimin Türkiye'deki karşılığı olduğunu bildirdi.

 

·         Mesleki eğitim merkezlerinde istihdam oranının yüzde 88'ler(160bin öğrenci)ile çok yüksek olduğuna işaret ederek mesleki eğitim merkezlerinin kapasitesini artırmak gayretindeyiz.

 

·         Bunun için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda iki önemli değişikliğe gidilmiş, bu çerçevede hem işveren hem mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci açısından da avantaj sağlayan düzenleme yapılmıştır.

 

·         Bu iki düzenleme TBMM'de kabul edildi.

 

1. "Öğrenciler açısından bildiğiniz gibi 3 yıllık eğitimin sonunda başarılı olanlar kalfa,

2. Dört yılın sonunda başarılı olanlar da usta olarak mesleki eğitim merkezlerinden mezun oluyorlar.

3. Bu öğrenciler, dört yıllık eğitim boyunca her ay asgari ücretin üçte biri kadar ücret alıyorlar.

4. 3. sınıfın sonunda kalfa olan öğrenciler de asgari ücretin üçte biri kadar ücret almaya devam ediyorlardı. Bu durum iyileştirildi. Yani artık kalfalar, asgari ücretin üçte birini değil, yarısı kadar ücret alacak. Bu, mesleki eğitim merkezlerine öğrencilerin yönelimi açısından çok önemli bir teşvik oluşturacak."

5. Çıraklık eğitimi 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alındı

6. Öğrencilere beceri eğitimi ve staj için kapılarını açan işletmelere devlet desteği sağlandı

7. Öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandı.

8. Meslek lisesi mezunlarının tamamına teknisyen unvanı verildi.

9. Öğretim programları yenilendi.

10. Tematik mesleki ve teknik eğitim uygulaması başlatıldı.

11. Tüm il ve ilçelerde mesleki ve teknik eğitim okul yönetim kurulları (MTOYK) oluşturuldu.

12. Sektörle işbirliği çalışmaları artarak devam ediyor.

13. Organize sanayi bölgelerinde (OSB) açılan özel meslek liselerine sağlanan devlet teşviki uygulaması genişletildi.

14. Sektörün talepleri doğrultusunda yeni alanlar açılıyor.

15. Eğitim verdiği meslek alanında rol-model oluşturacak meslek liseleri açılıyor.

 

·      Bu düzenlemenin işverenlerle ilgili bir kısmı da var, "Her ay mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilerin almış oldukları asgari ücretin üçte biri kadar ücreti işveren ödüyordu. Devlet, eğer çalışan sayısı 20'nin altındaysa üçte birin üçte ikisini işverene geri ödüyordu."

 

·     Bu yeni düzenleme ile devletin işveren üzerindeki maddi yükü alacağını ifade ederek işverenin 4 yıl boyunca sadece usta öğretici bulundurup öğrencilerin mesleki becerilerinin geliştirilmesine çok büyük katkı sağlayacak, böylelikle mesleki eğitim merkezlerinin cazip bir eğitim türü olacağının altını çizdi.

 

 

·      Burada en büyük avantajın ortaokul mezunu herkesin mesleki eğitim merkezinde eğitim alabilmektedir, dolayısıyla bir yaş sınırlamasının yoktur. "Türkiye'de mesleki eğitim merkezlerini genç işsizlik oranını düşürmek için en önemli enstrüman olarak kabul ediyoruz."

 

·       Cumhurbaşkanımız da "Ekonomik Reform Paketi'nde" istihdamla ilgili iyileştirmede 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'ndaki düzenlemeye vurgu yapmıştır."Dolayısıyla bu iki düzenleme de gerçekleşmiş oldu. Gerçekten mesleki eğitimde başlayacak olan yeni dönemde; "İş gücü piyasasında artık 'Aradığım elemanı bulamıyorum.' mazereti kalkacak. Çünkü mesleki eğitimde aradığı elemanı yetiştirmesiyle ilgili işverenin önünde hiçbir maddi yükümlülük olmayacak. Aynı zamanda gençlerimizin de mesleki eğitim merkezine devam etmeyle ilgili maddi olarak da avantajları olacak. Asgari ücretin yarısı kadar eğitimlerine devam ederken ücret alacaklar."

 

·       Mevcut 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda ilave bir düzenleme daha var. Bu, yeni düzenlemeden önce de cari olarak uygulanıyordu. Öğrencilerimiz, iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalı. Bizim, Bakanlık olarak istediğimiz şey artık bundan sonra hangi sektörde ihtiyaç varsa o sektörün aktif olarak çalıştığı işletmede, yerinde mesleki eğitim merkezini kurmak ve eleman ihtiyacını, insan kaynağını yetiştirmek."

 

 

İlçemizde son dönemde olan gelişmelere sayısal olarak bakarsak Dursunbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 2019-2020 eğitim öğretim yılında 262, 2020-2021 eğitim öğretim yılında 325 ve 2021-2022 eğitim öğretim yılında 351 öğrenci eğitim görmektedir. Dursunbey Mesleki Eğitim Merkezi'nde ise 2021-2022 eğitim öğretim yılında 134 öğrenci eğitim görmektedir. Dursunbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 89 öğrenci artışı görülmüştür. Benzer şekilde Dursunbey Mesleki Eğitim Merkezi'nde de öğrenci sayıları artmaktadır.

Bizlerde tüm bu hedefler doğrultusunda üzerimize düşeni Kaymakamlığımız, Belediye Başkanlığımız, MÜSİAD Balıkesir Şube Başkanlığımız, İlçe Milli Eğim Müdürlüğümüz, Mesleki Eğitim Merkezimiz, Mesleki ve Teknik Lisemiz ve ilçemizde henüz yeşeren organize sanayimizle elele vererek gerçekleştirmek azim ve gayretindeyiz. İlçemiz, ülkemiz için hayırlar getirsin.

07-01-202207-01-202207-01-202207-01-202207-01-202207-01-202207-01-202207-01-2022

Bozyokuş Mahallesi İsmail Dayı Caddesi No 32 10800 Dursunbey/BALIKESİR - 0 266 662 23 09

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.